Accessibility Tools

Zbirka odora, nošnji i opreme Hrvatskog pomorskog muzeja Split uglavnom sadrži odore ratnih mornarica: od Austro-Ugarske Monarhije, preko Kraljevine SHS/Jugoslavije, Nezavisne Države Hrvatske, Jugoslavenske ratne mornarice i Hrvatske ratne mornarice. Osim toga, određeni broj predmeta odnosi se na mornarice stranih država čiji su ratni brodovi tijekom 20. stoljeća posjećivali Split, poput Velike Britanije, Francuske, Izraela, Indije, Kanade, Nizozemske, Meksika, Australije, Grčke.
U samoj Zbirci kulturno-povijesnom vrijednošću posebno se ističu odore mornara Bokeljske mornarice iz prve polovine 19. stoljeća te dvije mornarske škrinje također iz 19. stoljeća.
U Zbirci se nalaze i predmeti vezani za najnoviju povijest, odnosno za Domovinski rat i Hrvatsku ratnu mornaricu. To su dio odore Mile Čatlaka, prvog zapovjednika Prvog odreda pomorskih diverzanta Hrvatske ratne mornarice iz 1991. godine te svečana odora Svete Letice, prvog stožernog admirala Hrvatske ratne mornarice.
Zbirka sadrži i velik broj drugih dijelova mornarske i časničke opreme: epolete i naramenice za označavanje čina iz gore navedenih mornarica koje su služile na Jadranu, remenje za hlače, kape, ambleme za kape i različita mornarička puceta.

Voditeljica zbirke: Branka Teklić, viša kustosica

1.png9.png6.png8.png8.png9.png
Today62
Yesterday162
This week1246
This month5176
Total196889

Who Is Online

3
Online

26-05-2024

Search

KOLAČIĆI (COOKIES) Pravila o kolačićima