Accessibility Tools

Riječ je o najbrojnijoj zbirci u fundusu Muzeja koja sadržava građu u vremenskom rasponu od 10. stoljeća, kakav je primjerak starohrvatskog mača, sve do strojnica i ručnih bombi tzv. škveranki, koje su se izrađivale u splitskom
brodogradilištu i upotrebljavale u Domovinskom ratu. Među izlošcima hladnoga i vatrenog oružja iz razdoblja od 16. do 19. stoljeća osobitu pozornost posjetitelja privlači teška brodska puška, kao i oružje bokeljskih mornara iz 19. stoljeća.
Iz novije povijesti posebno je zanimljiva strojnica Browning korištena u Drugom svjetskom ratu koja je kao muzejski predmet imala sasvim nesvakidašnju sudbinu. Kao zatečeni predmet nekadašnjeg splitskoga Vojno pomorskog muzeja, predana je na upotrebu Hrvatskoj vojsci tijekom Domovinskog rata, da bi se s ratišta “vratila” u Muzej i opet postala muzejski izložak, o čemu svjedoči i izložena pisana dokumentacija. Posebni dio Zbirke izložen je u vanjskom postavu Muzeja. Najimpresivniji su brodski topovi i tvrđavski topovi iz sredine 19. stoljeća. Smještena su tu dva brodska topa Škoda  iz Prvog svjetskog rata, kao i protuzrakoplovni topovi iz razdoblja od 1936. do 1942. godine.

Voditelj zbirke: Ljubomir Radić, viši kustos

1.png9.png6.png8.png9.png4.png
Today67
Yesterday162
This week1251
This month5181
Total196894

Who Is Online

2
Online

26-05-2024

Search

KOLAČIĆI (COOKIES) Pravila o kolačićima